Festivaly v Praze  >  Festivaly Praha

Svět knihy Praha 2023 patří autorům bez hranic. 28. ročník návštěvníky přivítá od 11. do 14. května na Výstavišti Praha!

11.5.2023-14.5.2023

9:00

Výstaviště Praha Holešovice



Popis kulturní akce Svět knihy Praha 2023 patří autorům bez hranic. 28. ročník návštěvníky přivítá od 11. do 14. května na Výstavišti Praha!

Na Výstaviště Praha v Holešovicích se od 11. do 14. května 2023 vrátí Svět knihy Praha. 28. ročník mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu bude z hlediska tématu výjimečný. Koncept „Autoři bez hranic“ reaguje na současnou dobu, v níž jsou hranice – nejen ty fyzické, ale i kulturní, sociální, sexuální, žánrové či politické – čím dál méně zřetelné. V roce 2023 tedy není čestným hostem žádná konkrétní země, ale literáti, kteří pomyslné hranice překračují. Novinkou bude kampaň „Podporuj svého knihkupce“, jejímž prostřednictvím organizátoři chtějí upozornit na těžkou situaci nezávislých knihkupců. V rámci veletrhu se také poprvé uskuteční dvoudenní Central and East European Book Market určený pro odbornou veřejnost. Stovky vystavovatelů najdou návštěvníci Světa knihy Praha 2023 ve všech nově zrekonstruovaných Křižíkových pavilonech, programová část se odehraje v areálu Výstaviště ve stanech. 

Letošním programem festivalu Svět knihy Praha 2023 vede tematická linka Autoři bez hranic. Čestným hostem proto není v rámci 28. ročníku žádná konkrétní země, ale autoři, kteří překročili či překračují hranice. Tato koncepce neřeší pouze hranice mezi státy či jazyky, ale také hranice sociální, které procházejí společenskými třídami na základě různé úrovně vzdělání nebo ekonomického postavení. Věnuje se také hranicím kulturním, přes něž se prolínají multikulturní odlišnosti. Tématem Autoři bez hranic se Svět knihy Praha 2023 dotkne i hranic sexuální identity. V neposlední řadě autoři posouvají a překračují hranice žánrů. A na politických hranicích, stojíce před nespravedlností, dávají po celém světě svůj hlas lidem bez hlasu. Veřejnou tribunu autorům bojujícím za svobodu nabízí Svět knihy Praha opakovaně zejména v sekci Literatura jako hlas svobody. Azyl a podporu tu najde snaha o nejrůznější druhy svobody, ať už o ni usilují političtí disidenti, neortodoxní myslitelé či bojovníci za genderovou rovnoprávnost. Rovněž během 28. ročníku chce dramaturgie této sekce reagovat na aktuální události a společenské tendence v Evropě i ve světě, a přispět tak k podpoře těchto důležitých témat a postojů.

„V letošním roce chceme také upozornit na situaci malých nezávislých knihkupců kampaní Podporuj svého knihkupce. Změny na trhu mají nejtěžší dopady právě na ně,“ přibližuje novou iniciativu veletrhu ředitel Radovan Auer a dodává: „A stejně jako v loňském roce chystáme prodej knih v ukrajinštině i atraktivní ukrajinský program. Záleží nám na tom, aby naši sousedé neztratili přístup ke svému jazyku a kultuře.“

Svět knihy Praha naváže i na dlouholetou podporu dětského čtenářství. To své najdou dorůstající čtenáři či jejich rodiče především v inspirativní nabídce pavilonu Rosteme s knihou, pojmenovaného podle kampaně organizované společností Svět knihy. Zajímavé besedy a workshopy, setkání s oblíbenými autory a ilustrátory, divadlo, naučné, ale i zábavné pořady – tím vším Svět knihy Praha nejmladší generaci inspiruje, aby ani v době rozvinutých technologií nezapomínala číst. Obohacením kulturního obsahu festivalu pro čtenáře každého věku jsou pak hudební, divadelní či mezinárodní slam poetry performance a představení, jež udržují návštěvníky v proudu dění mezi jednotlivými programovými dny.

Za mezinárodním knižním veletrhem a literárním festivalem Světem knihy Praha se zájemci mohou opět vydat na Výstaviště Praha v Holešovicích. Příznivce literatury zde přivítá 28. ročník od 11. do 14. května. Vystavovatelská část se letos uskuteční ve všech nově zrekonstruovaných Křižíkových pavilonech, programová část čeká na návštěvníky ve stanech a jejich okolí, jak tomu bylo v minulém ročníku. Za mezinárodním knižním veletrhem a literárním festivalem Světem knihy Praha se zájemci mohou opět vydat na Výstaviště Praha v Holešovicích. Příznivce literatury zde přivítá 28. ročník od 11. do 14. května. Vystavovatelská část se letos uskuteční ve všech nově zrekonstruovaných Křižíkových pavilonech, programová část čeká na návštěvníky ve stanech a jejich okolí, jak tomu bylo v minulém ročníku. Vstupenky na Svět knihy Praha 2023 jsou k zakoupení na www.svetknihy.cz



Festivaly Svět knihy Praha 2023 patří autorům bez hranic. 28. ročník návštěvníky přivítá od 11. do 14. května na Výstavišti Praha! v květnu 2023-14



ULOŽIT SI TUTO AKCI





aneta.pospisilova@piaristi.cz
https://www.svetknihy.cz/


Zaslat odkaz na kulturní akci Svět knihy Praha 2023 patří autorům bez hranic. 28. ročník návštěvníky přivítá od 11. do 14. května na Výstavišti Praha! -Výstaviště Praha Holešovice na mail:
Váš e-mail:
E-mail příjemce:
Předmět:
Zpráva:

Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři?