Koncerty v Praze  >  Koncerty Praha

SOČR: Slavnostně s Beethovenem, Praha

25. 9. 2020

19:30

Rudolfinum, Alšovo nábř. 12, 110 00 Josefov



Popis kulturní akce SOČR: Slavnostně s Beethovenem, Praha

Toshio Hosokawa: Meditace, obětem tsunami z 3. 11.

Ludwig van Beethoven: Symfonie č. 9 d moll „S Ódou na radost“, op. 125

 

Alexander Liebreich dirigent 

Kateřina Kněžíková soprán 

Stefanie Irányi alt

Ladislav Elgr tenor 

Shenyang baryton

Český filharmonický sbor Brno


Od nezměrné tragédie k humanistickému po­ selství. Tak by šla popsat trajektorie prvního koncertu nové sezony rozhlasových symfoniků a jejich šéfdirigenta. Zahájí ho Meditace Toshia Hosokawy, která vznikla jako bezprostřední reakce na zemětřesení a ničivou přílivovou vlnu tsunami, v jejímž důsledku v roce 2011 došlo k havárii jaderné elektrárny ve Fukušimě a zahynuly tisíce lidí. Právě obětem neštěstí Hosokawa dílo věnoval. Liebreich, kterého s jedním z nejvýznamnějších japonských skladatelů pojí dlouholetá umělecká spolupráce, pak Meditaci premiéroval v jihokorejském Tchongjongu. K orchestru se následně připojí mezinárodní kvarteto renomovaných sólistů i Český filharmonický sbor Brno
a provedou Symfonii č. 9 s Ódou na radost Ludwiga van Beethovena. Velkolepá kompozice směřující k extatickému finále, ve kterém skladatel zhudebnil Schillerovy verše, zazní u příležitosti 250 let od Beethovenova narození, které si v roce 2020 připomíná celý hudební svět.





ULOŽIT SI TUTO AKCI





jana.patzelova@rozhlas.cz
https://socr.rozhlas.cz/slavnostne-s-beethovenem-8213181


Zaslat odkaz na kulturní akci SOČR: Slavnostně s Beethovenem, Praha -Rudolfinum, Alšovo nábř. 12, 110 00 Josefov na mail:
Váš e-mail:
E-mail příjemce:
Předmět:
Zpráva:

Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři?