Koncerty v Praze  >  Koncerty Praha

SOČR: Rachmaninovova druhá

12. 10. 2020

19:30

Rudolfinum, Alšovo nábř. 12, 110 00 Josefov



Popis kulturní akce SOČR: Rachmaninovova druhá

Dmitrij Šostakovič: Slavnostní předehra, op. 96 

Radim Drejsl: Koncert pro klavír a orchestr 

Sergej Rachmaninov: Symfonie č. 2 e moll, op. 27

 

Marek Šedivý dirigent 

Karel Košárek klavír

 

První koncert sezony hlavního hostujícího dirigenta Marka Šedivého přinese kombinaci české a ruské hudby. Slavnostní předehru sice Dmitrij Šostakovič původně napsal u příležitosti 30. výročí Velké říjnové revoluce v roce 1947, dílo si na provedení ovšem muselo počkat dalších sedm let. Nakonec se stalo oblíbenou repertoárovou skladbou, která se, oproštěná od původních souvislostí, uvádí na běžných koncertech a zazněla mj. na zahájení olympijských her v roce 1980 nebo při předávání Nobelových cen v roce 2009.

Politicky angažovaný skladatel Radim Drejsl, mnohými považovaný za jednoho z nejtalentovanějších českých autorů své generace, nebyl pouze autorem budovatelských písní, ale také neprávem opomíjených koncertních děl. Zem­ řel za nevyjasněných okolností krátce před třicátými narozeninami. Stalo se tak roku 1953, po jeho návratu ze Sovětského svazu. Zanechal po sobě mj. Dechový kvintet, Symfonii pro smyčce nebo Koncert pro klavír a orchestr, který je považován za jeho nejlepší dílo.

Večer dovrší Druhá symfonie Sergeje Rachmaninova, která dokládá, že ruský klasik nebyl pouze autorem populárních klavírních skladeb, ale také vynikajícím symfonikem.





ULOŽIT SI TUTO AKCI





jana.patzelova@rozhlas.cz
https://socr.rozhlas.cz/rachmaninovova-druha-8213244


Zaslat odkaz na kulturní akci SOČR: Rachmaninovova druhá -Rudolfinum, Alšovo nábř. 12, 110 00 Josefov na mail:
Váš e-mail:
E-mail příjemce:
Předmět:
Zpráva:

Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři?