Koncerty v Praze  >  Koncerty Praha

SOČR & Petr Popelka - Praha

9. 10. 2021

19:30

Rudolfinum, Alšovo nábř. 12, 110 00 Josefov



Popis kulturní akce SOČR & Petr Popelka - Praha

Bohuslav Martinů: Koncert pro housle, klavír a orchestr H 342
Wolfgang Rihm: Ernster Gesang
Johannes Brahms: Symfonie č. 3 F dur, op. 90

Petr Popelka dirigent
Josef Špaček housle
Miroslav Sekera klavír

Petr Popelka, šéfdirigent Norského rozhlaso­ vého orchestru KORK v Oslu, hlavní hostující dirigent Janáčkovy filharmonie Ostrava a host řady prestižních světových orchestrů i operních domů zvolil pro své druhé vystoupení se SOČRem kombinaci české a německé hudby. Večer otevře Koncert pro housle, klavír a orchestr, který roku 1953 napsal Bohuslav Martinů v New Yorku. Dílo nese typické rysy pozdní tvorby svého autora. Kombinuje neklidné plochy s intimními prostými melodiemi a klene oblouk od dramatického úvodu až ke katarzi závěru.

K provedení Popelka přizval vynikající české interprety – historicky nejmladšího koncertního mistra České filharmonie Josefa Špačka a vyhledávaného klavíristu Miroslava Sekeru. Pro druhou část večera bude určující vztah současného autora k tvorbě jednoho z velikánů hudební historie. Žijící klasik německé hudby Wolfgang Rihm napsal Ernster Gesang, Vážný zpěv, v 90. letech minulého století na podnět dirigenta Wolfganga Sawallische jako skladbu specificky určenou k provedení před hudbou Johannesa Brahmse.

Rihm tehdy hledal inspiraci v Brahmsových pozdních písních a klavírních dílech, jejichž harmonie ho okouzlily svou „ostrostí a současně temnou sladkostí“. Titul odvodil od Čtyř vážných zpěvů pro bas a klavír, které Brahms napsal rok před smrtí ve Vídni. Rihmovo introvertní, lyrické dílo připraví atmosféru pro jednu z Brahmsových vrcholných skladeb. Symfonii č. 3 F dur napsal v létě roku 1883 v lázeňském městě Wiesbaden a ještě v prosinci téhož roku se konala světová premiéra v podání Vídeňských filharmoniků.





ULOŽIT SI TUTO AKCI





jana.patzelova@rozhlas.cz
https://socr.rozhlas.cz/socr-a-petr-popelka-8496219


Zaslat odkaz na kulturní akci SOČR & Petr Popelka - Praha -Rudolfinum, Alšovo nábř. 12, 110 00 Josefov na mail:
Váš e-mail:
E-mail příjemce:
Předmět:
Zpráva:

Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři?