Koncerty v Praze  >  Koncerty Praha

Sergej Chačatrjan hraje Brahmse - Praha

18. 10. 2021

19:30

Rudolfinum, Alšovo nábř. 12, 110 00 Josefov



Popis kulturní akce Sergej Chačatrjan hraje Brahmse - Praha

Igor Stravinskij: Žalmová symfonie

Johannes Brahms: Koncert pro housle a orchestr D dur, op. 77 

 

Alexander Liebreich – dirigent 

Sergej Chačatrjan – housle

Pražský filharmonický sbor

Lukáš Vasilek – sbormistr


 

Dvě mistrovská díla svede dohromady druhý abonentní koncert rozhlasových symfoniků. V nastudování šéfdirigenta Alexandera Liebreicha zazní v první polovině večera Žalmová symfonie Igora Stravinského. Ruský skladatel, od jehož úmrtí na jaře roku 2021 uplynulo 50 let, ji napsal v roce 1930 na objednávku Bostonského symfonického orchestru a dirigenta Sergeje Kusevického. Přání nakladatele, aby napsal „něco populárního“, si Stravinskij vyložil po svém a zhudebnil „stále populární“ verše starozákonních žalmů. Vzniklo tak monumentální i mystické dílo, v němž vyniknou hlasy členů Pražského filharmonického sboru i umění členů orchestru, zejména hráčů na dechové nástroje.

Po přestávce se k orchestru připojí jeden z nejlepších houslistů současnosti, arménský umělec, rodák z Jerevanu, Sergej Chačatrjan. Vítěz prestižní Soutěže královny Alžběty v Bruselu z roku 2005, spolupracuje s dirigenty, jako jsou Valerij Gergijev, Myung­Whun Chung nebo Jakub Hrůša, provede Koncert pro housle a orchestr D dur, který Johannes Brahms složil pro svého přítele Josepha Joachima.

 

Přijďte dřív / Rudolfinum / Západní salonek / 1. patro / 18.30 – 19.15 hodin





ULOŽIT SI TUTO AKCI





jana.patzelova@rozhlas.cz
https://socr.rozhlas.cz/sergej-chacatrjan-hraje-brahmse-8496303


Zaslat odkaz na kulturní akci Sergej Chačatrjan hraje Brahmse - Praha -Rudolfinum, Alšovo nábř. 12, 110 00 Josefov na mail:
Váš e-mail:
E-mail příjemce:
Předmět:
Zpráva:

Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři?