Koncerty v Praze  >  Koncerty Praha

PRETTY YENDE/Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín/Christopher Franklin – dirigent

20.11.2019

19:30

Obecní Dům Praha



Popis kulturní akce PRETTY YENDE/Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín/Christopher Franklin – dirigent

Pretty Yende - soprán
Michele D'Elia - klavír

Příběh jihoafrické sopranistky Pretty Yende připomíná krásnou pohádku: v 16 letech slyšela v jedné reklamě slavný Květinový duet z opery Lakmé a od té chvíle měla jedinou touhu: stát se zpěvačkou. Sen se jí vyplnil. Díky stipendiu vystudovala Jihoafrickou akademii hudby a záhy už vyhrála dvě prestižní soutěže: Belvedere a Operalia Plácida Dominga. Mezinárodní pozornost si získala debutem v newyorské Metropolitní opeře: 17. 1. 2013 vystoupila jako Adele po boku Juana Diega Flóreze v Rossiniho opeře Hrabě Ory a kritika nešetřila superlativy. Úspěch byl o to větší, že šlo o záskok a roli Adele se Pretty naučila za pouhý týden! „Neuvěřitelná událost, která je předzvěsti neuvěřitelné kariéry“, zaznělo v jedné z kritik. Agentuře Nachtigall Artists se podařilo umělkyni získat záhy po newyorském triumfu. Po jejím koncertě ve Smetanově síni 27. 1. 2014 s PKF – Prague Philharmonia kritici psali o „fenoménu na startu“. Druhý pražský koncert (20. 4. 2017 s Filharmonií Bohuslava Martinů) už potvrdil, že Pretty je světová hvězda. Umělecké závazky ji pravidelně přivádějí na ta nejprestižnější pódia na světě a její nezpochybnitelný talent je stvrzován velkou přízní publika – v dubnu 2019 vyhrála cenu diváků na International Opera Awards. Pretty je stále více slyšet také jako ochránkyni rovnoprávnosti a bojovnici za lidská práva. V roce 2013 získala ve své rodné zemi řád Ikhamanga z rukou Nelsona Mandely za své zásluhy na poli umění a za práci s mládeží. V Jihoafrické republice založila nadaci a soustavně se věnuje hudební výchově mládeže zejména z okrajových vrstev společnosti. Ostatně, svým životním příběhem jim dává naději na lepší budoucnost.
Recitál ve Smetanově síni zařadila Pretty Yende do svého exkluzivního podzimního turné. Nejprve se představí ve Frankfurtu (29. 10.), po Praze (20. 11.) bude pokračovat do Barbican Hall v Londýně (25. 11.) a turné zakončí ve slavné newyorské Carnegie Hall (4. 12.). V písňovém repertoáru slavných romantických skladatelů doprovodí umělkyni vynikající italský klavírista Michele D'Elia, který pravidelně vystupuje s renomovanými sólisty včetně Pretty Yende a Juana Diega Flóreze mj. na festivalech v Baden-Badenu či ve Verbier a v operních domech v Curychu, Římě, Benátkách a v milánské La Scale. D’Elia se podílí také na mistrovských kursech významných pěvců (Renato Bruson, Mirella Freni, Luciana Serra, Luis Alva, Raina Kabaivanska, Luciana D'Intino, Katia Ricciarelli a Alberto Zedda).
Koncert Pretty Yende se uskuteční v rámci oslav 30. výročí pádu železné opony. Den po koncertě 21. 11. povede Pretty Yende masterclass neboli „Hodinu zpěvu, nejen o zpěvu“.


Cena:2200,-


PRODEJ VSTUPENEK PRETTY YENDE/Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín/Christopher Franklin – dirigent -Obecní Dům Praha prodej vstupenek Ticketstream

KOUPIT VSTUPENKY


ULOŽIT SI TUTO AKCI






Zaslat odkaz na kulturní akci PRETTY YENDE/Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín/Christopher Franklin – dirigent -Obecní Dům Praha na mail:
Váš e-mail:
E-mail příjemce:
Předmět:
Zpráva:

Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři?