Trojský zámek

Adresa:
U Trojského zámku 1
Praha
Praha > Kulturní akce Praha

Trojský zámek patrí k predním barokním stavbám v Praze. Zámek projektoval pro hrabete Václava Vojtecha ze Šternberka burgundský architekt Jean Baptiste Mathey. Stavba byla zahájena v roce 1679 a vcetne dalších úprav interiéru a zahrady pokracovala ješte na pocátku 18. století. Celý areál tvorí komplex nekolika budov - zámku, hospodárských stavení, dvou oranžérií - a predevším rozsáhlá barokní zahrada. Soucástí jižního prucelí je vnejší dvouramenné schodište s plastikami od Jana Jirího Heermanna a Pavla Heermanna, které predstavují olympské bohy a Gigantomachii.

Hlavní sál zámku prostupuje dve patra budovy a je vyzdoben nástropní a nástennou malbou od Abrahama Godyna, která oslavuje habsburskou dynastii. Godyn je soucasne i autorem fresek v zámecké konírne. Malírskou výzdobu v ostatních sálech s alegorickými námety provedli bratri Francesco a Giovanni Marchettiové. Nástennou dekoraci posledních trí sálu zámku tvorí pozdejší veduty cínské krajiny.

Po zásadní regeneraci areálu v letech 1977 - 1989 je zde umístena stálá expozice ceského malírství 19. století a od roku 2002 i stálá expozice ceské plastiky ze sbírek Galerie hlavního mesta Prahy, jejichž základ tvorí akvizice pražského magistrátu.

Kulturní akce- Trojský zámek:

Strana:
<< < > >>

Strana:
<< < > >>