Volný čas v Praze  >  Volný čas Praha

Cestovatelský festival - život je cesta

27.4.2024

10:00-22:00

Centrum Paraple, o.p.s., Ovčárská 471/1b, 108 00 Praha 10 - Malešice



Popis akce Cestovatelský festival - život je cesta

Celodenní akce v Centru Paraple nabídne opravdu bohatý program. Nahlédněte do různých koutů světa prostřednictvím řady poutavých přednášek. Akce je určena pro všechny zájemce o objevování nových destinací, na vozíku i bez.
 
Cestovatelský festival vás vezme za hranice všednosti. Vydejte se na cestu za poznáním a dobrodružstvím s cestovateli a zároveň přáteli našeho centra, pro které cestování znamená vášeň, radost a svobodu.
Připravili jsme pro vás také zajímavý doprovodný program – ochutnávky cizokrajných kuchyní, výstavu fotografií a prezentaci karavanů vhodných i pro lidi s pohybovým omezením.
 
Těšíme se na vás. Naše společné dobrodružství právě začíná!
 
Vstupné: 300,-Kč/osoba, osobní asistence pro ZTP/P zdarma.
 
Parkování v areálu Centra Paraple mohou využít pouze osoby ZTP a ZTP/P. Děkujeme za pochopení.
 
 
PROGRAM
 
ČESKÁ REPUBLIKA 
Václav Uher, moderátor Centra Paraple a vedoucí výprav spolku Electric Eccentric
Vašek deset let po úrazu krční páteře sám nastoupil do letadla směr Amerika, aby si z dalekého Phoenixu přivezl nový elektrický vozík. S ním pak, opět sám, procestoval španělskou Andalusii i Česko. V současnosti organizuje unikátní výpravy spolku Electric Eccentric, které lidem s největším pohybovým omezením umožňují prozkoumávat krásy české krajiny.  
Jaké jsou současné možnosti cestování na elektrickém vozíku a jakou svobodu poskytuje lidem s velkým pohybovým handicapem? S určitou nadsázkou lze říct, že po elektrické kytaře je elektrický vozík jedním z největších vynálezů 20. století. 
 
RUMUNSKO, FRANCIE-TAIZÉ 
Radovan z.s.
Brněnský spolek přináší do českého cestovatelského světa možnosti, o kterých se dosud mnoha lidem s handicapem ani nesnilo. Nabízí organizované dobrodružné výpravy jak po České republice, tak do zahraničí, včetně zajištění asistence.  
Na našem Cestovatelském festivalu nás zástupci spolku provedou výpravou po rumunském Banátu. Nahlédneme k místním známým vodopádům, do venkovních lázní nebo absolvujeme urbex (procházení areálu bývalého dolu na měď uzavřeného po pádu socialismu).  
To ale nebude vše. Další společná výprava povede na francouzský venkov, kde budeme zvláštní pozornost věnovat vesničce Taizé, ve které se pravidelně konají celosvětová ekumenická setkání mládeže i dospělých. Navíc nám tento výlet alespoň zprostředkovaně nabídne také chuťové zážitky ve formě skvělého vína, čerstvých baget a sýra. 
 
RWANDA 
Šárka Jelínková, ergoterapeutka Centra Paraple
Šárka známá svou prořízlou pusou, dobrým srdcem a skvělými výkony při extrémních závodech. Rwanda je často označována jako "Švýcarsko Afriky". Jde o zemi, v níž najdete mnoho dosud neprozkoumaných krás, ale také zemi s tragickým osudem spojeným především s genocidou v 90. letech.  
Šárka během dvou týdnů prošla se třemi kamarády po jediné značené dálkové trase západní částí Rwandy. Cesta jim přinesla setkání s opravdovou chudobou, místní dopravou, zeleným pralesem, ochotnou policií, zdravotními problémy bez možnosti lékařské péče a další silné zážitky, o kterých vám s chutí a bez cenzury povypráví.
 
CESTOVÁNÍ ZA TOTÁČE 
Zdenka Faltýnková, specialistka na spinální problematiku CZEPA
Zdenka Faltýnková patří mezi zakládající členy Svazu paraplegiků a také Centra Paraple. K lidem s poraněnou míchou se dostala v době hluboké totality díky lásce. V roce 1981, když pracovala jako rehabilitační pracovnice v nemocnici na Vinohradech, potkala svého budoucího manžela Vojtu. Zdenka s námi zavzpomíná na cestování za „starých dobrých časů“, které bylo plné improvizace a zvuku dvoutaktního motoru. Vzhledem k tomu, že si vzala cirkusáka s osmi sourozenci, probíhalo jejich cestování nejprve za Cirkusem Praga. Postupem času, když si sourozenci založili vlastní cirkusy, vyráželi Zdenka s Vojtou po celé České republice i Evropě. Nejdříve Trabantem, potom novějším Trabantem a pak nejnovějším Trabantem.
 
KUBA 
David Lukeš, ředitel Centra Paraple
Kuba je země nádherná na pohled, ale uvnitř ní poznáte, že představa fungujícího socialismu je pouze utopie. Je to jako ty staré „ameriky“, které se prohání ulicemi Havany. Kapoty vozů zavání romantikou padesátých let minulého století, ale pod nimi jsou motory sovětských žigulíků. Obrovská propast mezi navoněnou Kubou předvádějící se návštěvám z ciziny a životy domorodců je poznat při každém odbočení z vytyčené trasy pro turisty.  
David vystudoval právnickou fakultu a již mnoho let působí jako ředitel Centra Paraple. Na cestování ho nejvíce baví poznávání odlišných kultur, domorodých lidí a přírody.
 
NEW ORLEANS, USA 
Iva Hradilová, ergoterapeutka Centra Paraple a David Brož, fotograf a kameraman
Iva pracuje v Parapleti od roku 2012. Poslední roky se věnuje oblasti intimního života lidí s poškozením míchy. David je vynikající fotograf a kameraman, který natáčí pořady pro Českou televizi, Novu i Primu, a zároveň pracuje také na zahraničních projektech, na kterých se podílí i režijně. Iva s Davidem se poznali v roce 2014. Stali se z nich výborní přátelé a na určitou dobou i spolupracovníci.  
Nápad navštívit společně New Orleans vznikl v listopadu 2017. A o několik měsíců už si v něm užívali místní jazzovou atmosféru, srdečnost a temperament amerického jihu. New Orleans má neuvěřitelnou energii a nezná hranice, a to nejen v umění. Návštěvníci se snadno stávají jeho součástí.  
David s Ivou natočili na své cestě skoro půlhodinový dokument, do kterého se zdaleka nevešlo všechno, co chtěli, a proto jej na našem festivalu ještě doplní vyprávěním několika dalších „historek z natáčení“.
 
ISLAND 
Petr Hricko, fotograf
Pro většinu lidí pohybujících se po Parapleti je sympaťákem s foťákem a čistýma botama. Občas se nenápadně objeví, udělá pár snímků a zase zmizí. Když pak člověk vidí jeho fotografie těch běžných situací, je překvapený, jak krásné mohou být.  
Petr je v současnosti neoficiálním dvorním fotografem Centra Paraple. Pro lidi, kteří se zajímají o focení, je velmi dobře znám svými fotografiemi s charakteristickým modrým nádechem, na nichž se často objevují levitující předměty. Ale také lidé z ulice a Island, údajně nejfotogeničtější země světa. Nejen o něm bude Petrovo podvečerní povídání.
 
KEŇA 
Vladimír Kroc, publicista a moderátor a Jiří Kříž, primář spinální jednotky Fakultní nemocnice Motol  
Vladimír Kroc, známý publicista a moderátor, ale také cestovatel a spisovatel, který o svých zážitcích z cest napsal již několik knih. Málokdo ví, že část dětství strávil v Indii. A ještě možná méně lidí ví, že je také dobrým přítelem primáře pražské spinální jednotky Jiřího Kříže, jehož péčí prošlo mnoho klientů našeho centra. Společně navštívili mnoho zemí po celém světě. Jejich vyprávění bude o výpravě do Keni.
 
RALLYE DAKAR, SAUDSKÁ ARÁBIE 
Ondřej Klymčiw, motocyklový a automobilový závodník
Původně se postavil na start dakarské rallye s motorkou. Při své čtvrté účasti se však zranil tak vážně, že dlouho nebylo jisté, zda vůbec přežije. Svůj nejtěžší zápas vyhrál, ale rozhodnul se, že na motorce už závodit nebude. Zároveň však Dakar nechtěl opustit. A tak upravil starou Škodu 130 LR a vyrazil s ní závodit v kategorii Classic.  
Ročník 2024 nejel Ondra primárně pro sebe, ale pro Centrum Paraple. Stanovil si velmi odvážný cíl, a to vybrat pro naše centrum milion korun. Ondřejův entuziasmus na několik týdnů vnesl i mezi „nefandy“ touhu Dakar sledovat. Ondra si sice nakonec nestal vítězem tohoto nejtěžšího etapového závodu, ale pro nás jím v každém případě je. O svých zážitcích a smyslu své cesty povypráví jako závěrečný host akce.


Cena:300


PRODEJ VSTUPENEK Cestovatelský festival - život je cesta -Centrum Paraple, o.p.s., Ovčárská 471/1b, 108 00 Praha 10 - Malešice


ULOŽIT SI TUTO AKCI





jarmila.vrzalova@paraple.cz
https://www.paraple.cz/paraple/akce/cestovatelsky-festival-2024/

Cestovatelský festival - život je cesta -Centrum Paraple, o.p.s., Ovčárská 471/1b, 108 00 Praha 10 - Malešice

Zaslat odkaz na kulturní akci Cestovatelský festival - život je cesta -Centrum Paraple, o.p.s., Ovčárská 471/1b, 108 00 Praha 10 - Malešice na mail:
Váš e-mail:
E-mail příjemce:
Předmět:
Zpráva:

Ochrana proti spamu. Kolik je dvakrát tři?